Žijem si svoj sen

O mne

Volám sa Lenka Hederová a metóde Helen Doron English sa venujem už 10. rok. Začala som ako lektorka, no po roku som sa stala majiteľkou vyučovacieho centra v Trenčíne. Od vtedy si žijem svoj sen. Vyštudovala som učiteľstvo angličtiny a vyučovaniu detí som sa venovala už počas vysokej školy. Vyskúšala som si aké je učiť angličtinu stredoškolákov a aj druhý stupeň ZŠ, no vždy ma to ťahalo k menším deťom. Keď som natrafila na metódu Helen Doron English, bolo mi jasné, že toto je cesta, ktorou chcem učiť deti angličtinu.

Pre koho je táto metóda určená?

Helen Doron English vyučuje už bábätká od 3. mesiacov až po tínedžerov do 19 rokov. Je to metóda materinského jazyka, ktorá funguje vo viac ako 35 krajinách sveta, už viac ako 35 rokov. Veľmi často dostávam otázku, ako sa bábätko, ktoré ešte nerozpráva dokáže naučiť cudzí jazyk? No a o tom to práve je. Bábätká ešte neučíme rozprávať, ale jazyku porozumieť presne tak, ako sa učia ich materinský jazyk. Babys Best Start je úplne prvý  kurz angličtiny Helen Doron English a okrem angličtiny je to kurz zameraný na všeobecný rozvoj bábätka. U nás v Trenčíne učíme Babys Best Start od otvorenia centra každý rok.

Osobná skúsenosť je najlepšia reklama

Najviac som sa do bábätkovského kurzu zamilovala práve vtedy, keď som ho absolvovala s mojou dcérkou Barborkou. Mala necelé 4 mesiace, keď kurz začala navštevovať. Ešte ani nesedela a takmer polovicu hodiny prespala. V čase jej 10 mesiacov, teda po pol roku navštevovania kurzu, rozumela veku primeraným pokynom „can you clap your hands?“, s kartičkami Glenna Domana vedela počítať do10 a dokonca poznala v angličtine aj mená zvieratiek. Keď mala Barborka asi 3 roky, spievala uspávanku z kurzu svojmu malému bratovi- samozrejme po anglicky. Po týchto milých skúsenostiach som si teda nielen na cudzích, ale hlavne na vlastných deťoch zažila, že metóda Helen Doron English naozaj funguje.

Efektivita nepozná hranice

Ako študentka vysokej školy doktorandského programu som mala možnosť zúčastniť sa polročného výmenného pobytu vo Fínsku (ktorý by mal podľa môjho názoru absolvovať každý budúci učiteľ). V niečom mi metóda Helen Doron English veľmi pripomína štýl výučby na fínskych školách. Je efektívna. Je hravá a nenásilná, no zároveň vzdelávacia. Je úžasné pozorovať, ako sa deti už od najmenšieho veku stretávajú s gramatikou a prirodzene, bez toho, aby si to uvedomovali, sa ju učia používať v daných situáciách (podotýkam, že bez farebných poučiek typu: „minulý priebehový čas sa používa…“). Na týchto kurzoch už aj tie najmenšie deti rozumejú cudziemu jazyku komplexne a po niekoľkých rokoch sú schopné v ňom prirodzene komunikovať.

Nová doba ₌ nové pravidlá

Čím ešte ma táto metóda očarila? Kurzy idú s dobou, neustále sa inovujú, využívajú vždy najnovšie technológie a sú tak pre deti vždy atraktívne. Kurzy okrem angličtiny deti učia aj ďalšie dôležité veci. Naši prváci sa napríklad učia ako a prečo recyklovať. Toto všetko by samozrejme nebolo možné bez kvalifikovaných, certifikovaných lektoriek, ktoré sa neustále vzdelávajú, aby mohli získané skúsenosti podávať našim deťom.

Sladká bodka na záver

Myslím si, že motto, ktoré máme napísané na našich tričkách: „kids love helen doron“ (a nie len oni, ale na 100% aj ja) našu angličtinu úplne vystihuje.

Lenka Hederová