Angličtina na kurze alebo doma s rodičom?

Pokiaľ ide o osvojovanie si cudzieho jazyka, deti vyrastajúce v bilingválnom prostredí majú oproti svojim rovesníkom nespornú výhodu. Niektorí rodičia v snahe takéto prostredie „umelo“ vytvoriť sa rozhodnú so svojim dieťaťom rozprávať iba v cudzom jazyku. Psychologička Mgr. Silvia Langermann Ltc. sa v polovici septembra venovala rodičovským otázkam na portáli Topky.sk, kde dostala aj túto otázku a poradila, na čo si v takomto prípade treba dávať pozor:

„Je dôležité si uvedomiť, že ak ja, ako rodič, pre ktorého nie je angličtina materinským jazykom, neviem cudzí jazyk úplne dokonale a rovnako takýmto spôsobom naučím svoje dieťa ten nie dokonalý jazyk. Pri učení sa jazyka zároveň odovzdávam aj určitú časť kultúry, takže si musím uvedomiť, čo som schopný v tomto ohľade dieťaťu ponúknuť. Preto si to treba skutočne dobre premyslieť.

V prípade, že sa už rodič rozhodne komunikovať s dieťaťom v cudzom jazyku, je veľmi podstatné, aby sa s ním takto rozprával od malička a stále, bez prestávky, nielen vtedy, keď sa mu to páči. Ak jeden rodič ovláda cudzí jazyk dokonale a denne ho používa a druhý rodič sa rozpráva s deťmi po slovensky, nevidím v tom žiaden problém. Ak je však úroveň cudzieho jazyka rodiča skôr komunikačná a nedokonalá, radšej by mal výučbu cudzieho jazyka prenechať odborníkom. Zároveň neodporúčam zabúdať odovzdať dieťaťu materinský jazyk.

Kurzy angličtiny pre deti Helen Doron sú určené deťom už od troch mesiacov. Deti sa tu učia  cudzí jazyk ako v prirodzenom prostredí – prostredníctvom hier, spievaním, pozeraním, počúvaním hudby a podobne. Tieto kurzy sú vedené vyškolenými odborníkmi, ktorí dokážu deti správne motivovať a individuálne sa im venovať. Celkové tempo triedy, motivácia, hry a ostatné prvky vytvárajú prostredie, v ktorom sa deťom po anglicky hovorí prirodzene a ľahko. Navyše sú v skupinkách s malým počtom detí, takže si deti rozvinú aj sociálne zručnosti. Súčasne sa zbavia strachu a obáv z hovorenia cudzím jazykom pred inými ľuďmi. Deti na kurzoch navyše dostanú aj CD s nahrávkami, s ktorými môžu pracovať aj doma s rodičmi a spoločne sa môžu pripravovať a opakovať si slovíčka. Učia sa tak prirodzene, rozprávajú v celých vetách, bez nátlaku a popri tom sa aj zabávajú. A práve takéto osvojenie si angličtiny či iného cudzieho jazyka – hrou – je to najlepšie učenie.“

O Helen Doron

Unikátnu metódu učenia angličtiny pre deti vyvinula britská lingvistka a metodologička Helen Doron pred viac ako 30 rokmi. Deti sa na nich pútavou formou prostredníctvom hier, pesničiek či riekaniek a počúvaním CD prirodzene naučia myslieť a hovoriť v anglickom jazyku. V súčasnosti Helen Doron Educational Group stojí v popredí inovatívnych vzdelávacích systémov poskytujúcich exkluzívne vyučovacie programy a originálne, vysoko kvalitné vyučovacie materiály na učenie angličtiny nielen pre tých najmenších – bábätká, no aj pre väčšie deti, adolescentov a tínedžerov po celom svete. Helen Doron Educational Group sa stala jedným z najväčších frančízorov vo vzdelávaní detí po celom svete – má 90 Master Franchisees a viac ako 880 vyučovacích centier v 35 krajinách na 5 kontinentoch.

Na Slovensku nájdete jazykovú školu angličtiny hravou formou Helen Doron pre deti od 3 mesiacov do 19 rokov vo viac než 30 mestách, stačí si len kliknúť na www.HelenDoron.sk alebo na